Monday, March 20, 2017

ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ τον David Guetta



Όταν ο αγαπημένος φίλος, ανήσυχος νους, δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού Book Tour και εξαιρετικός συγγραφέας* Θεοφάνης Θεοφάνους, μου πρότεινε να γράψω στο ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ για τον David Guetta, σκέφτηκα «πώς και δεν το έκανα νωρίτερα;». Κάποια τραγούδια του, όπως π.χ. το Dangerous με τον Sam Martin, τα ακούμε διαρκώς, στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Ο Θεοφάνης μου θύμισε το υπέροχο Titanium με την μαγική φωνή της Sia, το οποίο όταν είχα πρωτακούσει νόμιζα ότι το τραγουδούσε μαύρη τραγουδίστρια,  αλλά και το Without you με τον Usher να αποδεικνύει ότι οι φωνητικές του δυνατότητες είναι πολύ ανώτερες από ό,τι νομίζαμε.

Ο David Guetta είναι προφανώς ο πιο επιτυχημένος DJ/μουσικός παραγωγός παγκοσμίως. Έχει σαρώσει τα βραβεία σε όλους τους διεθνείς μουσικούς θεσμούς. Για παράδειγμα, το When love takes over με την Kelly Rowland κέρδισε βραβείο Grammy το 2010 στην κατηγορία Best Remixed Recording, Non-Classical, ενώ στην ίδια κατηγορία ο David αναδείχθηκε νικητής και το 2011 με το Revolver, remix που έκανε με τον Ολλανδό επίσης DJ και μουσικό παραγωγό Afrojack στο συγκεκριμένο τραγούδι της Madonna. Επίσης, αναδείχθηκε Best International DJ το 2007, και Best House DJ τα δύο επόμενα χρόνια (2008 και 2009), ενώ το 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο του Best French DJ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2006 έως και το 2016, δεν πέρασε ούτε μία χρονιά που ο Guetta να μην ήταν υποψήφιος για κάποιο από τα διεθνή βραβεία, στα Grammy, στα NRJ, ή στα Dj Awards. Το 2016, η UEFA ανέθεσε στον David να συνθέσει το επίσημο τραγούδι για το UEFA EURO 2016. Έτσι, προέκυψε το This ones for you με τη Zara Larsson.


Έχοντας πολυετή θητεία στα καλύτερα κλαμπ αρχικά του Παρισιού (εκεί ξεκίνησε να παίζει μουσική το 1984) και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, ο David γνωρίζει πολύ καλά τι αρέσει στον κόσμο. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικότερο προσόν ενός DJ, να καταλαβαίνει τι αρέσει στον κόσμο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εμφανώς, δεν είναι αυτό το μόνο του προσόν. Τα δικά του τραγούδια, εκτός από τον ξέφρενο ξεσηκωτικό ρυθμό, είναι πολύ μελωδικά και δίνουν την αίσθηση ότι η μουσική ρέει στις φλέβες του, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα στο υπέροχο Lovers on the sun ή στο Play Hard.

Ο Guetta είναι ένας πολύ ταλαντούχος μουσικός και ένας εξαιρετικά οξυδερκής άνθρωπος. Είναι ανάμεσα στους ελάχιστους DJ που κάνει παγκόσμιες τουρνέ και στις συναυλίες του το πλήθος παραληρεί. Έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με τον δικό του αναγνωρίσιμο ήχο, κάτι που συνήθως λέμε για τη χροιά της φωνης ενός τραγουδιστή. Φαίνεται ότι η επικοινωνία του David Guetta με το κοινό είναι πολύ άμεση και αληθινή. Άλλωστε, το τελευταίο single είναι το remix του Would I lie to you με τους Cedric Gervais & Chris Willis, βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι των  Charles & Eddie. Από ό,τι φαίνεται, όχι, δε θα μας έλεγε ψέματα.





* Ο Θεοφάνης Θεοφάνους κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα» από τις εκδόσεις Άνεμος, με ποιήματα για παιδιά. Είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο βιβλίο για παιδιά από Έλληνα συγγραφέα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. 

No comments:

Post a Comment